Overkappingen

Bij overkappingen kunt u denken aan:

  • Pergola’s
  • Serres
  • Veranda’s
  • Terrasoverkappingen
  • Tuinpaviljoens

Hierin zijn vele mogelijkheden. U kunt een overkapping geheel naar eigen wens samen stellen. U kunt kiezen voor een overkapping dat in de stijl van uw tuin past, dat voor functioneel gebruik bedoeld is of om een warme, gezellige sfeer te creëren.  

U kunt een overkapping ook combineren met bijvoorbeeld een terras of steiger. Een aantal overkappingen staan hieronder beschreven.

Pergola

Een pergola is een constructie van latten op hoge palen in de tuin waar planten langs kunnen groeien. Deze worden vaak tegen het huis of een ander gebouw geplaatst. Meestal dient een pergola als overkapping boven een terras, pad of tuinpad om schaduw te geven. Er wordt ook gekozen voor een pergola omdat het een mooi en botanisch uitzicht geeft.

Het meest gekozen en bruikbare materiaal voor een pergola is hout, metaal of kunststof.

Om een pergola te bedekken wordt er meestal als eerst gekozen voor planten die snel en mooi dicht groeien en veel groen hebben. Voorbeelden hiervan zijn rozen, blauwe regen en druiven. 

Na de basisplanten kunt u over gaan op planten die als opvulling dienen, zoals de clematis of jasmijn.

Als u planten kiest met een verschillende bloeitijden heeft u bijna het hele jaar een bloeiende pergola. Let er bij uw keuze wel op dat sommige planten veel ruimte nodig hebben of niet geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat. Ook moet u er rekening mee houden dat een pergola regelmatig gesnoeid moet worden.

 

Serre

Er zijn vele mogelijkheden voor een serre. Een serre dient meestal als een verlengde woon/tuinkamer en geeft uw woning een meerwaarde. Een serre kan ook los van een woning staan en dienen als speelruimte, wintertuin of een plek waar u rustig met vrienden/familie kunt genieten.

De materialen die gebruikt kunnen worden zijn o.a. hout, kunststof, pvc, glas en aluminium. Ook combinaties van deze materialen zijn zeker mogelijk.

Een serre is altijd overdekt. U kunt kiezen voor een dak zonder lichtinval, een dak met gedeeltelijke lichtinval of volledig lichtdoorlatend. U kunt bij een dak met lichtinval kiezen voor bijvoorbeeld glas of lexan. Lexan is licht van gewicht, stevig en makkelijk te verwerken.

Voor de wanden van een serre kunt u kiezen voor vaste wanden, bijvoorbeeld van hout of steen. U kunt ook kiezen voor glazen wanden met openslaande deuren of voor glazen schuifwanden.

Houdt u er wel rekening mee dat een serre waar glas/lexan in verwerkt zit, als een soort broeikas werkt. Om de warmte tegen te gaan kunt u kiezen voor (verduisterende)zonwering of een schaduwdoek. 

Om uw serre extra sfeer en luxe te geven kunt u ook denken aan een buitenkeuken, houtkachel etc.

 

 

Veranda

Een veranda wordt altijd aan één zijde van een woning gemonteerd, bestaande uit steunpalen en een dak. De zijkanten zijn open. Een veranda heeft vaak een verhoogde houten vloer, die dezelfde hoogte heeft als de vloer binnenshuis.

Een veranda fungeert als een mooie overgang tussen het huis en de tuin. Vaak wordt er gekozen voor een veranda omdat het sfeer en gezelligheid geeft. Ook kunt u genieten van elk weer, beschut zitten als de zon schijnt en droog zitten als het regent. Bovendien wordt de wind die langs het huis waait gebroken, waardoor er minder snel sprake is van tocht en warmteverlies in huis. 

Vaak worden de termen veranda en terrasoverkapping door elkaar heen gebruikt. Het grote verschil is dat een veranda altijd aan een woning gemonteerd wordt, terwijl een terrasoverkapping op iedere gewenste plek kan staan.